Hulpmiddelen: Gehoorbescherming

Bij Romano van Uit met Autisme word de gehoorbescherming op maat gemaakt.

Veel mensen met autisme zijn (erg) gevoelig voor geluidsprikkels. Daar kun je verschillende maatregelen in nemen. Zo kun je denken aan een (active noice cancelling) koptelefoon die de geluidsgolven neutraliseert waardoor een demping ontstaat. Daarnaast is het mogelijk om gehoorbescherming te gebruiken waarbij geen stroom noodzakelijk is. In dit artikel ga ik in op de gehoorbescherming die je zonder stroom kunt gebruiken. Het artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pluggerz.

Samenvatting

Het onderstaande artikel is een lang artikel om zo volledig mogelijk te zijn over gehoorbescherming. Gehoorbescherming zoals deze van Pluggerz heeft als doel om decibel te verlagen wat binnen komt op het trommelvlies. Door op maat gemaakte gehoorbescherming, heeft het de meest sluitende vorm, waardoor ook de hoogst haalbare decibelverlaging mogelijk is. Op maat gemaakte gehoorbescherming word gemaakt bij een audicien die een afdruk maakt van het oor, waarna er via een 3D print gehoorbescherming gemaakt word. Daarin kun je kiezen uit twee materialen, silicone gehoorbescherming die zachter is, maar ook minder dempt of acrylaat, wat hard is, maar een hogere dempingswaarde heeft. Voordeel van op maat gemaakte gehoorbescherming is dat deze minder drukplekken geeft of irritatie, omdat het goed aansluit op de gehoorgang. Nadeel van gehoorbescherming is dat je gehoorgang meer oorsmeer produceert en vaker het uitgespoten moet worden. Op maat gemaakte gehoorbescherming is passend bij autisme, omdat het de geluidsprikkels doet reduceren. Daarnaast is het snel en eenvoudig mogelijk de filters te vervangen, waardoor je lagere of hogere demping krijgt. Het verzekeren van gehoorbescherming op schade, verlies of diefstal is moeilijk en soms de vraag of de eigen risico voldoende opheft ten aanzien van een mogelijke vergoeding.

Inhoudsopgave

Werking gehoorbescherming

De gehoorbescherming die stop je in het oor. Dit sluit de gehoorgang af waardoor de geluidsgolven niet meer rechtstreeks in het hoor en bij het trommelvlies komt. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming, zo zijn er universele gehoorbescherming van schuim gemaakt in verschillende soorten materiaal en hardheid van materiaal. Die dempt het gehoor, maar doet ook het resterende geluid dof klinken. Daarnaast zijn verschillende soorten gehoorbescherming met een universeel filter die bedoeld zijn voor een bepaalde doeleind. Bijvoorbeeld voor bij het motor rijden of om naar een concert te gaan. Deze filters dempen dan bepaalde toonhoogten of beter gezegd: geluidsgolven. Hierdoor kun je bij een concert nog wel de muziek duidelijk horen, zonder dat het dof klinkt. Deze vormen van gehoorbescherming zijn voordelig en kunnen afhankelijk van het materiaal enkele tientallen keren tot enkele honderden keren worden gebruikt. Universele gehoorbescherming is bij Pluggerz verkrijgbaar in 2 maten en heeft één universeel filter per type gehoorbescherming.
Tenslotte kun je gehoorbescherming op maat laten maken. Hierbij is het niet alleen passende voor de pasvorm, maar kun je geheel naar wens kiezen hoe zwaar het filter moet zijn en waar je het voor wilt gebruiken.

Universele versus op maat gemaakte gehoorbescherming

Er zitten allereerst prijsverschillen in de universele en op maat gemaakte gehoorbescherming. Universele gehoorbescherming kun je soms al voor enkele euro’s krijgen, terwijl op maat gemaakte gehoorbescherming, al gauw € 140,- kost. Best en groot verschil, te meer omdat hier door zorgverzekeraars of WMO, eigenlijk nauwelijks vergoedingen voor zijn. Universele gehoorbescherming dempt zo gemiddeld tot 23 decibel, terwijl bij maatwerk er meer opties zijn. Toch zijn er wel belangrijke verschillen te noemen. Allereerst de pasvorm. In mijn uitjes maak ik gebruik van verschillende gehoorbescherming, zowel universeel als de op maat gemaakte. Ik gebruik de universele gehoorbescherming bijvoorbeeld sneller als ik in aanraking kom met water, dus in zwembaden of waterattracties, omdat ik het zonde zou vinden als ik de gehoorbescherming zou verliezen. Maar de universele zit voor mij niet zo lekker en geven als ik ze langer draag toch wat drukplekken. Dat heb ik niet bij de op maat gemaakte gehoorbescherming. Maar wat ik ten aanzien van de op maat gemaakte gehoorbescherming ook prettig vind, is dat als ik in een restaurant zit, het wel de ruis en rumoer verminderd, maar degene die bij mij aan tafel zitten, ik nog goed kan verstaan. In beide gevallen is het meenemen van de gehoorbescherming compact, waardoor je de gehoorbescherming eigenlijk altijd op zak kunt hebben, zonder dat het een bepaalde ballast is. Als je ouder bent, dan is de op maat gemaakte gehoorbescherming aan te raden, omdat de oudere huid kwetsbaarder is voor drukplekken. Zeker als je ze vaker draagt.

De op maat gemaakte gehoorbescherming kan in principe je leven lang mee. Echter kan het zijn dat in de loop van het leven de huid en kraakbeen van de gehoorgang veranderd, waardoor er toch net een andere pasvorm nodig is. Dan is het goed om langs de audicien te gaan om na te gaan of de op maat gemaakte gehoorbescherming nog goed passend is.

Materiaal, demping en filters op maat gemaakte gehoorbescherming

Wanneer je de gehoorbescherming op maat laat maken, dan kun je eigenlijk veel kiezen. Allereerst het materiaal: je hebt keuze uit silicone gehoorbescherming of acrylaat. De silicone gehoorbescherming is zachter van materiaal en biedt dan ook comfort als je er op wil liggen bij het slapen bijvoorbeeld. De acrylaat is echt hard materiaal, wat niet prettig ligt als je op je zij ligt en dus niet geschikt ervoor. Maar acrylaat sluit de gehoorgang wel beter af dan silicone gehoorbescherming en biedt ook een hogere dempingswaarde. Er zijn bij Pluggerz verschillende filters te krijgen bij de op maat gemaakte gehoorbescherming, maar door het verschil van acrylaat versus de silicone gehoorbescherming, kan bij het zwarte filter tot 7 decibel meer dempen in geval van de acrylaat als materiaal van de gehoorbescherming. In geval van acrylaat gehoorbescherming kan je tot 33 decibel demping krijgen, in geval van silicone gehoorbescherming, is dit doordat er voor silicone gehoorbescherming nog een beter filter is, tot 28 decibel. De minimale demping bij de op maat gemaakte gehoorbescherming is 21 decibel. Bij de op maat gemaakte gehoorbescherming kun je zelf kiezen welke kleur gehoorbescherming je wil hebben. Of zoals in mijn geval: voor de silicone gehoorbescherming heb ik huidskleur, maar voor de acrylaat blauw.

Daarnaast zit er verschil tussen de silicone en acrylaat gehoorbescherming als het gaat om gladheid van het materiaal: de silicone gehoorbescherming is ook wat stroef in de gehoorgang en blijft daardoor ook goed zitten, zelfs in een achtbaanrit. De acrylaat is wat gladder en durf ik eigenlijk minder goed mee te nemen in een achtbaan. De acrylaat is wat harder en moet ik ook in het begin erg aan wennen om wat hards in mijn oor te hebben. Ik ben wel blij dat ik daarin heb gekozen voor greepjes voor de handen, want in tegenstelling tot het silicone materiaal, is het anders erg lastig de gehoorbescherming eruit te draaien.

Bij warme temperaturen buiten, blijft de acrylaat gehoorbescherming beter zitten dan de de zachtere silicone gehoorbescherming.

Twee paar gehoorbescherming, links de gehoorbescherming gemaakt van sillicone materiaal, rechts van acrylaat.

Proef op de som: autorijden en winkelcentrum

Ik neem de proef op de som. Nu ik zelf dus twee setjes heb met elk een ander materiaal, heb ik twee identieke filters erin laten zetten, te weten de zwarte filters. Deze zouden de zwaarste demping geven, dus tot 33 decibel. Ik heb een wat oudere auto van 2006, dus die maakt nu eenmaal meer geluid. Met de acrylaat hoor ik de geluiden en het brommen van de auto niet tot nauwelijks. Met de silicone hoor ik het wat meer en wat luider. Is ook niet gek, want de zwarte filter in silicone materiaal dempt nog 26 decibel. Toch hoor je dan wel weer duidelijk wat er gezegd of gezongen word op de autoradio, alleen is de hoorbare volume met een demping van 33 decibel natuurlijk wat lager.

In het winkelcentrum kies ik voor een bezoek aan een overdekt winkelcentrum: hier is normaliter al meer geluid dan een winkelcentrum zonder dak. Met de acrylaat gehoorbescherming hoor ik totaal geen geroezemoes meer of de mensen lopen. Ook de achtergrondmuziek in de de winkel is niet meer hoorbaar. Tegelijkertijd een adviesgesprek voeren in de winkel, kan ik nog goed volgen en verstaan. Al is dit veel zachter dan zonder gehoorbescherming. Ik wissel naar de silicone gehoorbescherming, waarbij ik ineens constateer dat de betreffende winkel dus achtergrondmuziek draaide. Ik hoor het nog zachtjes dat er muziek afgespeeld word, maar ik kan niet goed horen wat er gezongen word. Wel hoor ik hierin meer het gesprek van andere klanten in de winkel.

Concluderend kan ik dus wel zeggen dat de acrylaat gehoorbescherming meer dempt, ook qua ervaring in de praktijk. Echter is het wel heel hard materiaal en als ik meer comfort nodig ben, omdat ik er bijvoorbeeld ook mee wil kunnen slapen, is silicone materiaal toch wel weer fijner.

Toch een ander filter?

Ten aanzien van universele en op maat gemaakte gehoorbescherming, is dat bij de op maat gemaakte gehoorbescherming, je eventueel tussentijds nog kunt wisselen van filter. In principe word bij het bestellen via de webshop van Pluggerz er een standaard filter in gezet. Je kan echter bij de audicien aangeven dat je een ander filter wil, zodat dit in het opmerkingen veld mee gestuurd word naar Pluggerz. Daarnaast is het mogelijk om de filters te vervangen. Bij Beter Horen, waar ik het liet aanmeten kost een set filters € 12,-, maar dit kan per dealer anders zijn. Mocht je bijvoorbeeld denken dat je filters te licht of te zwaar zijn, is het dus eenvoudig om een ander filter erin te laten zetten zonder dat je geheel nieuwe gehoorbescherming nodig bent.

Hoe word de op maat gemaakte gehoorbescherming gemaakt?

Ik mag van Pluggerz de gehoorbescherming op maat laten maken bij de audicien. Ik had al een eigen set van ongeveer een jaar geleden. Ik heb toen gekozen voor de Quiet gehoorbescherming, net als nu. Die dempen het meeste aan geluidsprikkels. Dit keer laat ik een acrylaat set maken, zodat ik goed met elkaar kan vergelijken hoe het zit voor dit artikel. Ik heb een voucher gekregen van Pluggerz en ik maak een afspraak bij één van de dealers. O.a. winkels van Beter Horen en Specsavers zijn dealer van Pluggerz met een landelijke dekking. Ik kies voor een Beter Horen winkel waar ik mijn gehoorbescherming laat maken. Daarvoor maak ik aan afspraak en krijg ik een e-mail bevestiging. Daarin word vermeld dat ik nog wel even mijn gehoorgang schoon moet laten maken, dus ik heb voor de afspraak nog het laten doen. Helaas: ik mocht niet de gehoorbescherming direct laten aanmeten. Dát was dus niet vermeld, dus een week later krijg ik een nieuwe afspraak met de lering: tenminste een dag voor de afspraak moet de gehoorgang uitgespoten worden.

De voorzijde van de winkel Beter Horen.

Eenmaal bij de winkel word er uitgelegd wat de gang van zaken is. Voor mij was het niet nieuwe, dus dat maakte al dat ik niet zo gespannen was. Eerst worden nog wat gegevens gevraagd om bekend te zijn in het systeem, zoals je naam, geboortedatum en telefoonnummer. Er word doorgelopen welke gehoorbescherming ik wilde, die ik via de webshop van Pluggerz al had aangegeven. Ik gaf al aan: ik kon alleen daar niet aangeven welke filter ik wilde. Ze belden nog even voor de zekerheid: dat kon in de winkel aangegeven worden bij de opmerkingen in de bestelling. Helemaal goed: ik wil de zwaarste filter, de zwarte. Daarna legt ze de benodigdheden klaar en word er nog even in de oren gekeken of er nog belemmeringen zijn waardoor een afdruk niet mogelijk zou zijn, bijvoorbeeld te veel aan oorsmeer, een infectie of wondjes.

De benodigdheden worden op tafel gelegd op papier. Op de afbeelding zijn een instrument te zien die in het oor kan kijken, een instrument om een watje in de oren te duwen ter bescherming van het trommelvlies, een spuit met de pasta en twee spuitstukken.

Als er eenmaal geen belemmeringen zijn, worden de wittige watjes (rechtsonder op bovenstaande afbeelding) in de oren gebracht met de touwtjes naar buiten. Dit kan even kriebelen. Deze watjes vormen een laagje tussen het trommelvlies en de pasta die ingebracht word. Na het inbrengen word gekeken of het diep genoeg zit, alvorens de pasta in het oor word ingebracht. De audicien waarschuwt nog even en dan word de pasta ingebracht in de oren. Dit voelt wat koud aan, maar ik vind dat zelf niet zo erg. Als eenmaal de pasta is ingebracht, moet het even hard worden. Dit gebeurd binnen 1,5 tot 3 minuten, afhankelijk van het type pasta dat de audicien gebruikt.

De pasta word in het oor aangebracht en in de oorschelp.

Als de pasta in het oor zit, voel je dat de pasta wat uitzet. Het doet me een beetje denken aan knettersuiker, waar je bij het uitzetten wat hoort knetteren, terwijl de omgeving wat dof klinkt door de afsluiting van de gehoorgang. Als de pasta wat wit word, dan is de pasta hard genoeg en kan deze voorzichtig uit de gehoorgang worden gehaald.

In een kartonnen doosje liggen de twee afdrukken van de gehoorgang.

De afdrukken worden hierna verstuurd naar Pluggerz, die naar aanleiding van de afdrukken een 3D model maakt in de computer. Van daaruit word een mal gemaakt en via een 3D printer word de gehoorbescherming geprint. Hierna word het nog afgewerkt met de hand en bijvoorbeeld stipjes aangebracht in de kleuren blauw (linker oor) en rood (rechter oor). Echter op de blauwe kleur acrylaat gehoorbescherming is dit zo onzichtbaar, dat heel klein de letters R en L zijn gedrukt. Als de gehoorbescherming dan weer binnen is bij Beter Horen, krijg ik bericht.

Afhalen gehoorbescherming

Ik krijg telefoon van Beter Horen, de gehoorbescherming is binnen gekomen en of ik een afspraak wil maken. Natuurlijk! Tijdens de afspraak liggen de otoplastieken klaar in een doosje van Pluggerz. Ze worden geleverd in een stoffen etui, waar ook een doekje in zit om je gehoorbescherming van buiten mee schoon te maken en een soort haakje om de buisje voor een deel mee schoon te maken. Voor ik ze mee mag nemen word er nog geven gecontroleerd of de gehoorbescherming genoeg afdicht.

De medewerker plaatst de testapparatuur op de gehoorbescherming van het oor.

Bij het test worden de filters even uit de gehoorbescherming gehaald zodat er een speciaal opzetstuk (bovenstaand oranje) op een slangetje kan worden geplaatst. Deze blaast een klein beetje lucht in het oor om te controleren of dit ook wegloopt. Als er lucht langs de gehoorbescherming komt, dicht het namelijk niet genoeg af.

Pas bij een score van 100%, kan worden vastgesteld dat de gehoorbescherming helemaal afdicht en veilig zijn voor gebruik. Hierna krijg je de gehoorbescherming mee en kun je eventueel nog vragen stellen of instructie krijgen over het inzetten van de gehoorbescherming en/of gebruik ervan. Waarbij dan ook expliciet werd benadrukt dat als het niet lekker zit in de komende maanden, zeker terug te komen.

Bijwerkingen gehoorbescherming

Wat ook niet onbelangrijk is om te benoemen, is dat het dragen van gehoorbescherming ook bijwerkingen kent. Allereerst heb ik het al genoemd, maar als de pasvorm van de gehoorbescherming niet passend is bij je gehoorgang, kun je hier nadelige gevolgen van ondervinden. Bij te veel druk, kun je drukplekken krijgen die gevoelig of pijnlijk kunnen zijn. Bij te weinig druk of afsluiting, is er onvoldoende gehoorbescherming.

Daarnaast zitten er in het oor trilharen die mede functie hebben om de gehoorgang soepel te houden en produceert oorsmeer. Echter als er iets in die gehoorgang zit, is de natuurlijke reactie dat er meer oorsmeer geproduceerd word. Bij het frequent dragen van gehoorbescherming, zal er dan ook meer oorsmeer geproduceerd worden. Daarbij is het soms nodig om de gehoorgang uit te laten spuiten bij de huisarts. Daarnaast kun je warm water tijdens het douchen in het oor spoelen om het oorsmeer zacht te houden waardoor er geen proppen ontstaan.

Garantie op maat gemaakte gehoorbescherming en onderhoud

Voor het onderhoud doe ik eens in de zoveel tijd (afhankelijk van hoeveel ik het gedragen heb) de gehoorbeschermers in een speciaal bakje water met een reinigingstablet. Daarvoor haal ik eerst de filter eruit, waarna in de reiniging het oorsmeer dat nog in de gehoorbeschermer zit, zich oplost en weer helder hoort.

De garantie voor op maat gemaakte gehoorbescherming is in elk geval 6 maanden op de pasvorm. Op fabricagefouten geeft Pluggerz 5 jaar garantie. Daarnaast kun je nog te maken hebben met de garanties van de dealer zelf. De garantie is in die zin wel wat beperkt. Ik liet via Beter Horen bellen naar Pluggerz met de vraag: stel je kiest voor het materiaal acrylaat of silicone en je komt erachter dat het materiaal je niet bevalt en zodoende niet goed past. Kun je dan nog wisselen onder de garantieregeling? Het antwoord is nee, dit word dan beschouwd als productwissel. Mocht het zo zijn dat het niet goed afdicht, dan is het wel weer een situatie die onder de garantie valt. Het is in die zin dan ook goed om goed te bedenken hoe je de gehoorbescherming gaat inzetten: is dit kortdurend en overdag? Of gebruik je het langer en misschien ook ’s nachts? Dat heeft invloed op wat misschien handiger is aan materiaal.

Ik herinner mij dat tijdens het afhalen van mijn silicone gehoorbescherming, echter niet gecontroleerd is of de bescherming goed afdicht. Waarmee ik eigenlijk al niet kan aantonen dat dit in het verleden wel zo was. De tip van Beter Horen was dan ook: als je ergens de gehoorbescherming laat maken, laat dit altijd controleren. Alleen zo weet je zeker dat de gehoorbescherming ook doet wat het beloofd te doen.

Verzekeren gehoorbescherming

Het verzekeren voor verlies of diefstal, is voor gehoorbescherming lastig. Bij Beter Horen hebben ze niet zo’n verzekering voor gehoorbescherming. Bij Schoonenberg hebben ze wel zo’n verzekering, maar zij werken niet samen met Pluggerz. Verder heb ik navraag gedaan bij verschillende verzekeraars, zoals Univé, Inshared, Centraal Beheer en FBTO om navraag te doen of er mogelijkheden zijn voor het verzekeren van diefstal of verlies van gehoorbescherming, bijvoorbeeld in de inboedelverzekering of reisverzekering.

Univé geeft hierin geen mogelijkheden om je gehoorbescherming te verzekeren. Bij Inshared zijn er geen mogelijkheden in de inboedelverzekering. Wel in de reisverzekering, maar onder voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld niet te verzekeren bij een dagtrip in Nederland, maar naar het buitenland weer wel. Heb je in Nederland een overnachting erbij, dan valt het ook weer onder de reisverzekering.
Bij Centraal Beheer zijn er verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld met een kostbaarheden buitenshuis verzekering of allrisk inboedelverzekering. Echter is het eigen risico bij Centraal Beheer € 100,- en kun je je afvragen of zo’n verzekering meerwaarde heeft op de kosten van de gehoorbescherming. Binnen de reisverzekering is de gehoorbescherming ook gedekt zonder eigen risico. Echter moet je in Nederland dan tenminste een overnachting hebben geboekt, in het buitenland is dit niet nodig.
Bij FBTO is er wel een buitenshuisdekking mogelijk daar het word gezien als een mobiel medisch hulpmiddel, maar is het eigen risico hoog met € 150,-, waardoor het, als het alleen de gehoorbescherming aangaat, eigenlijk duurder is dan zelf een nieuwe set gehoorbescherming te laten maken. Het is bij FBTO ook mogelijk dekking te krijgen uit de reisverzekering. Daarbij is er geen eigen risico. Echter voor een dekking in Nederland is alleen mogelijk als er een vooraf geboekte overnachting bij zit, waardoor het niet geldt op een dagje weg. Voor bezoeken aan het buitenland geldt deze voorwaarde weer niet.

Tijdelijk 25% korting op gehoorbescherming!

In samenwerking met Pluggerz is er een tijdelijke korting mogelijk op de gehoorbescherming van maar liefst 25% op de op maat gemaakte gehoorbescherming. De actie is in hun webshop van kracht tussen 15 januari 2025 en 29 januari 2025. De aanvraag via onderstaande formulier is mogelijk tot en met 29 januari 2025.

kortingscode Pluggerz