Enkhuizen: Zuiderzeemuseum

De toegangspoort naar het Zuiderzeemuseum.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft een binnen- en buitenmuseum. Tijdens mijn bezoek is alleen het museum binnen geopend, waarop mijn oordeel dan ook is. Er is in het museum een vaste tentoonstelling en een wisseltentoonstelling. De wisseltentoonstelling gaat op dit moment over de verhalen van Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee. Echter zou je hiervoor ook het museum Schokland kunnen bezoeken. De nadruk van de tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum ligt op de mensen, de Schokkers zelf, terwijl in museum Schokland het meer gaat over de geografische plek en zijn de gebouwen te bezoeken. Het Zuiderzeemuseum kom je binnen via een entreehal, waar zich de kassa, museumwinkel en café bevind. Daarna ga je door een hal met een glazen plafond en kun je vanuit hier naar de tijdelijke tentoonstelling of de tentoonstelling zee vol verhalen, wat in feite de vaste tentoonstelling is. Hier zijn ook schepen te zien, maar ook verschillende objecten die passend zijn bij de inwoners van en rond de voormalige Zuiderzee; dit werd het IJsselmeer toen de afsluitdijk in 1932 gedicht werd.

De hal met het glazen plafond waar je naar de tentoonstellingen kunt gaan.
De hal met schepen en verhalen rondom de zee.
De hal met een tentoonstelling over Schokland, waar de typerende brug te zien is en twee projecties.

Ik had van tevoren contact gehad met de locatie, om navraag te doen naar de prikkels in licht en geluid. Dit is toch wat onderschat. Zo is de entreehal met de kassa eigenlijk erg luidt omdat het een soort klankkast is en geluiden erg weerkaatsen, net als de hal met het glazen dak. In de tijdelijke tentoonstelling is er geluid van een gedenkplek, maar ook van een audiovisuele presentatie over Schokland en ook nog het geluid van zeegeblaas. De ventilatie van de ruimte geeft ook een continue ruis. De audiovisuele presentaties die ik zag, lopen op een tijdsinterval die eens in de zoveel tijd op pauze gaat. Toch hoor je dan op verschillende momenten verschilende audiogeluiden door elkaar, wat ook maakte dat ik gehoorbescherming ben gebruiken. In de schepenhal zijn lichteffecten rondom de audiovisuele presentatie die op een zeil van een boot word geprojecteerd.

Klederdracht van mensen rondom Enkhuizen en de Zuiderzee.
Voor vervoer in de winter maakte mensen gebruik van de slee over het ijs van de Zuiderzee. Op de afbeelding staan diverse van deze sleeën.
Visserij was voor mensen in Enkhuizen en rondom de Zuiderzee een belangrijke bron van inkomsten.
Zo aan zee gebeurde het ook wel eens dat er een overstroming is. In deze zaal is er aandacht voor wrakstukken van meubilair die bij een overstroming mee gingen de zee in.

Tussendoor zijn er ook audio-effecten. Deze ruimte is wat frisser, wat ik persoonlijk niet zo erg vind. In de ander zalen over de verhalen vol verhalen zijn er ook diverse audio(visuele) presentaties die in een loop, al dan niet met pauzes, werken. Ook worden hier en daar windgeluiden door de ruimte afgespeeld. Het is ook goed te beseffen dat op diverse delen van het museum gebruik word gemaakt van houten vloeren, wat ook geluidsprikkels met zich mee brengt. Ik was zelf direct bij opening gekomen, omdat dit het advies was qua rustige momenten. Dat was in die zin ook zo, maar zou het, met alle mogelijke prikkels en op sommige delen ook smallere paden, ook niet fijn hebben gevonden als het drukker is.

In het raam is een film over de bouw van de afsluitdijk te zien. Er staat een gestoffeerde stoel en een houten bureau met diverse objecten erop.
Het bureau van ingenieur Cornelis Lely (die de afsluitdijk ontwierp)
Een gele wand met diverse portretten van mensen die rondom de Zuiderzee hebben gewoond.
Bewoners van rondom de Zuiderzee in beeld.

De locatie zou bekend zijn met de Autipas en Hidden Disabilities Sunflower, maar biedt op dit moment hier geen faciliteiten in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.