Alkmaar: Hollands Kaasmuseum

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Als je overprikkeld raakt, kun je gebruik maken van de EHBO post om te ontprikkelen, mits er geen calamiteiten plaatsvinden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie biedt de mogelijkheid de locatie te bezoeken als privébezoek buiten de reguliere openingstijden om.

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in Alkmaar. Het museum is in de wintermaanden normaal gesproken alleen in de middag open, maar op verzoek en afspraak is het mogelijk wanneer je een e-mail stuurt om van december tot en met april in de ochtend voor openingstijd langs te komen. Van dit aanbod heb ik dan ook gebruik gemaakt tijdens mijn bezoek en zo moet deze review ook gelezen worden. Het Hollands Kaasmuseum vertelt alles over de productie van kaas. Dit begint bij de koe en laat middels spelletjes via een touchscreen of filmpjes zien hoe dit in zijn werk gaat. Daarnaast zijn er tal van fysieke voorwerpen die gebruikt zijn bij het kaas maken. Het museum is te bereiken via de winkel van de VVV, waar een trap naar boven gaat en je bij het museum uit komt. Er zijn daarbij twee etages, die tevens met een lift bereikbaar zijn. 

De zaal waar je binnen komt in het kaasmuseum, links staan vitrines, rechts een koe met daar om heen schermen met spellen.
Op de boven etage zijn tal van objecten te zien die te maken hebben met het maken van kaas.

Maar ondanks dat ik als enige bezoeker door het museum loop, is het museum niet prikkelarm. Een video achter in het museum heb ik bewust niet laten starten. Toch zijn er op twee plekken doorlopend audiovisuele presentaties. Andere touchscreens, spellen of presentaties starten allemaal middels een startknop. Een stopknop zit er niet op. Er zijn op twee plekken ook audiofragmenten die eens per zoveel tijd zijn, zoals een hondje bij een presentatie en een koe die loeit. Over het algemeen ervaar ik de geluiden als hard. Daarnaast zijn alle vloeren van hout gemaakt, wat best wel kraakt en elke voetstap te volgen is.

Op een spiegel word een projectie getoond tegen een 3D maquette.
Op een koe staan weetjes over de koe, met daaronder lichtsnoeren die gaan naar een quiz die je met vier mensen gelijktijdig kunt doen.
De laatste twee Edammers die in Noord-Holland werden geproduceerd zijn hier op de foto te vinden.

Ik denk dat ik het ook niet leuk had gevonden om hier te lopen met andere bezoekers, dat zou zoveel meer geluid geven. Dus wat dat betreft is het voor de toegankelijkheid denk ik wel belangrijk dat je buiten de openingstijden beschikbaar blijft op afspraak. Verder zijn er wel wat lichtprikkels, maar niet heel veel. Soms is het gewoon ongelukkig geplaatst, zoals dat je een vitrine leest en dan vanaf de andere kant voor een spel om de beurt lampen aan gaan maakt het lezen lastiger. Je kunt optioneel in het midden van het museum de nooduitgang nemen. Dan kom je in een trappenhuis waar het in elk geval stiller is dan in de rest van het museum.

Via een scherm maak je kaas door de juiste hulpmiddelen te kiezen. Deze lichten dan op met fysieke voorwerpen.
In het spel zie je kaasdragers. Aan de hand van een stelling leer je meer over kaas en de handel hierin. Bij elk goed antwoord kom je dichter bij de finish.

Het museum is niet bekend met de autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.