Tilburg: Natuur Museum Brabant

Een blauwgele ara tegen een zwarte achtergrond.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Het Natuur Museum Brabant is gevestigd in Tilburg. In het museum is meer te leren over de natuur door middel van tal van opgezette dieren en/of replica’s van dieren. Het museum zit in een gebouw met drie etages, die weer uit verschillende zalen beschikt. Zo is hier een skelet van een potvis te vinden, replica’s van oerdieren en kun je op ontdekkingstocht door tal van digitale schermen en spellen om de natuur te leren kennen. Je vind alleen géén levende dieren in het museum. Het museum is een oud monumentaal pand van een school. Hier zijn ook nog de sporen van te zien, waaronder de gangen en het trappenhuis. Tot mei 2025 is hier ook de tijdelijke fototentoonstelling van de Comedy Wildlife Award 2024 te zien. Op de tweede etage zie je dat het museum vooral ingericht is op de allerjongste kinderen, tot een jaar of 8 voornamelijk, maar deels ook wat oudere kinderen. 

Diverse opgezette dieren uit het Europese bos, waaroner een bruine beer, een wolf en een zwijn.
Oerdieren zijn afgebeeld waaronder een mammoet.
Het skelet van een potvis.

Het monumentale pand, zorg ook voor de nodige galm. Ik had eigenlijk bij mijn bezoek niet verwacht dat de kinderen in de regio al vakantie hadden, waardoor er heel erg veel geluidsprikkels ontstonden van enthousiaste en spelende kinderen, wat ook galmend werkt in en pand als deze. Daarnaast zijn er ontzettend veel audiofragmenten die eens per zoveel tijd afgespeeld worden. Het zijn dan dierengeluiden, zoals gebrul van een leeuw, vogelgeluiden of andere geluiden. Ook zijn er audiovisuele geluiden, in twee gevallen zijn die doorlopend, in één geval zag ik een bewegingssensor. De rest hiervan starten middels een knop. Echter is er wel telkens overlap in de ruimte.

Opgezette aapjes.
Diverse fossielen van schelpen.
Een opgezet hert.
Een vos in het bos
Verschillende gedroogde planten.
Diverse ara's die opgezet zijn.

Er word in het museum veel gewerkt met spotverlichting, maar die staan op verschillende punten heel onplezierig afgesteld, waardoor het in kijklijnen schijnt en daardoor ook niet goed mogelijk is om hier een beschermende maatregelen in te nemen. In elke zaal die je betreedt zijn wel vormen van audio(visuele) prikkels te vinden, al dan niet nadelig geplaatste spotverlichting. In de invalidetoilet op de eerste etage is daarin het nog het meest rustige, al is dit ook niet geluidsarm te noemen als er kinderen over de gang rennen. In de workshopruimte beneden is het aardig rustig rondom de lunchtijd. Al krijg je hier ook nog de nodige prikkels mee. Eigenlijk is er ook geen rustige plek om te kunnen lunchen in het museum. Daarmee is het museum eigenlijk ook niet zo geschikt voor mensen die prikkelgevoelig zijn. 

Een vitrine met opgezette vogels.
Een voorbeeld van een informatiescherm.

Het museum is niet bekend met de autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

Een speelruimte voor de jongste kinderen.
Museumzaal over dieren die komen en gaan in Nederland.
Een digitale speelruimte met geprojecteerde items.
De pubquiz in het natuur museum Brabant, met tafels en een barman die het presenteert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.