Grootegast: LEGiO Museum

Op de foto staan verschillende bouwwerken van Lego en het lego logo. De bouwwerken die hier te zien zijn onder andere een portret van Queen, een trommel, een clown, een boot in een vaargeul en de titanic.

Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

Het LEGiO museum is een museum dat gaat over LEGO in Grootegast. Het museum staat op de plek waar ooit Lego in Nederland de distributie deed binnen Nederland. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld LEGO Discovery, ook toegankelijk voor volwassene die met LEGO is opgegroeid. Het museum maakt onderdeel uit van het museumplein waar ook het Victory museum en de drukkerijmuseum deel van uitmaken. Het museum bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: een stukje historie met daarin de verschillende periodes van LEGO en welke producten toen populair waren.

In deze miniatuurstad staan verschillende huizen, flatgebouwen en andere bouwwerken van lego gemaakt. Links komt er een LEGO trein uit de tunnel rijden, rechts in het midden rijdt een andere LEGO trein met twee blauwe wagons er achter. De basiskleur als ondergrond is groen in dit bouwwerk. Veruit de meeste daken zijn rood.
Een miniatuurstad van LEGO gebouwd, war ook nog twee treinen van LEGO door heen rijden.

Een miniatuurstad, waar verschillende (lokale) bouwweren zijn nagebouwd en de bouwpakketten zijn uitgebouwd en tenslotte een deel waar je zelf met stenen kan bouwen. Wanneer je een entreekaart koopt, kun je ook naar de andere musea in het pand. Het museum zelf zit in een soort hal, waar delen zijn gemaakt. Er is een wisselexpositie in een aparte kamer en er is een gameroom gemaakt voor kinderen. In het museum is door de bouwkundige stijl al veel geluiden merkbaar, het is een soort klankkast. Hoewel er binnen de tentoonstelling weinig aanvullende geluiden worden toegevoegd, zijn er wel spelende kinderen die daarin geluiden geven.

Er zijn op de foto twee tafels gefotografeerd waar op de hoofdtafel platen liggen om de basis van lego op te bouwen. Daar om heen is een bak met verschillende legostenen er in. Om de tafel staan krukjes waar kinderen of volwassenen op kunnen zitten.
Het is mogelijk voor kinderen en volwassenen om aan een tafel hun eigen LEGO bouwwerken te maken.

Verder is er in de miniatuurstad gebruik gemaakt van motoren en treinen, die ook duidelijk hoorbaar zijn. Lichtprikkels kun je hier vinden voornamelijk in de de miniaturen, die vond ik persoonlijk niet zo vervelend. Maar om de bouwwerken te bescheren word er veel gewerkt met plexiglas, waarbij door spotjes niet prettig te richten, je indirecte lichtprikkels ervaart. Verder ervaar ik alsof de vitrines in het tijdspad van lego min of meer zijn “volgegooid” met LEGO artikelen. Daardoor ervaar ik dit juist als heel prikkelrijk, omdat het hier geen rust geeft aan de ogen. Het museum zelf is niet heel groot. Je kan, afhankelijk van of jijzelf of je kinderen gaat spelen, de tijd oprekken. Maar anders zou je met ongeveer een uurtje door dit museum zijn. Al met al scoort dit museum oranje, wat ik heel reëel vind.

In deze vitrine staan verschillende treinen gemaakt van LEGO Stenen. De focus hier had ik op de rood-geel-zwarte trein die nagebouwd is uit de films van Harry Potter. Daarnaast staan deze vitrines heel erg vol met allerlei soorten treinen, sporen en doosjes van treinen.
Een vitrine met verschillende LEGO treinen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.