Groningen: Universiteitsmuseum

De zaal boven in het Universiteitsmuseum, rechts zijn glazen vitrines, links zijn verschillende objecten te zien in vitrines. Het plafond is wit. In de vitrines links zijn ook nog bewegende beelden.

Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

Het Universiteitsmuseum Groningen is een wetenschappelijk museum in het centrum van de stad. Het museum heeft voor kinderen een apart stukje, waar ze het kennis kunnen maken met de anatomie van het lichaam en dingen kunnen ontdekken. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand. In de eerste tentoonstelling op de begane grond werden verschillende objecten tentoongesteld die gebruikt zijn in wetenschappelijke onderzoeken bij de rijksuniversiteit Groningen in de voorgaande 200 jaar. Op de bovenetage, die overigens bereikbaar is met de lift, zijn medische instrumenten te vinden en zijn preparaten te vinden van het menselijk lichaam. In het museum loop je niet echt een rondje, hierdoor kom je voor een deel op zowel de heen als terugweg over hetzelfde stuk. In het museum word de collectie tentoongesteld aan de hand van objecten. Daarnaast worden er ook audiovisuele presentaties getoond. In de vaste collectie kun je deze presentaties met een fysieke knop starten en eventueel ook daarmee stoppen. De video’s zelf spelen al wel af, wat je dus doet met zo’n knop is het geluid aan of uit zetten. In de wisseltentoonstelling is deze techniek niet toegepast, en worden audiovisuele presentaties automatisch afgespeeld.

Er zijn die etages. Boven staan skeletten tentoongesteld. Op de middelste en onderste staan preparaten op sterk water, o.a. aan embryo's, een doorsnede van de rug, hersenen en zintuigen zoals oren en ogen.
Menselijke preparaten staan tentoongesteld in het museum.

Maar de grootste uitdaging binnen het museum is de akoestiek. Het museum zit in een monumentaal pand, die erg veel galm heeft, en ondanks dat er dan toch wat verschillende zalen zijn, komen hier wel alle geluiden binnen. Geluiden die van de audiovisuele presentaties komen, staan ook best luidt, wat nog eens versterkt word door de galm in de ruimten zelf. De ruimte die daarentegen dan wel prettig was, was dan bijvoorbeeld de ruimte die gaat over de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs, waar meer stof is gebruikt. De informatie bij objecten is gedrukt op een kleine lettergrootte. Je leest wel wat het is, maar niet waar het voor bedoeld is. Dat vind ik wel jammer. Juist omdat ik er ook kom om wat te leren. Zelf kwam ik met name voor de medische kant en het deel aan preparaten. En eerlijk gezegd vond ik het aanbod hierin wat tegenvallen. Er was 1 ruimte van naar schatting 30 m2, waar dan preparaten stonden en wat skeletten. Het is wel slim dat het museum zelf en het deel van kinderen uit elkaar liggen. Het museum heeft geen klimaatreggeling, waardoor het vrij warm is, zeker op de bovenste etage.

Het bureau is gemaakt van donkerbruin hout. OP het bureau is blauwe stof gemaakt. De stoelen erbij zijn van hout in ook een donkerbruine tint, de rugleuning en zitvlak zijn gestoffeerd met blauwe stof.
Het bureau van Aletta Jacobs, eerste vrouwelijke arts in Nederland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.