Bourtange: Vesting Bourtange

Buiten aanzicht Vestingstad Bourtange

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Als je overprikkeld raakt, kun je gebruik maken van de EHBO post om te ontprikkelen, mits er geen calamiteiten plaatsvinden.

Vesting Bourtange is van oorsprong een militaire vesting in het oosten van de provincie Groningen. In de loop van de jaren is de militaire functie komen te vervallen en werd het meer een dorp. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw, nadat eerde de vestingwallen waren afgebroken, heeft er een reconstructie plaatsgevonden tot de stervormige vesting zoals deze nu heeft, waarbij de stijl en vorm is aangehouden van 1742. In de vesting Bourtange wonen er mensen, maar hebben ook ondernemers net als buiten hun eigen zaak. Dit is niet in beheer van de vesting zelf. Het is dus ook mogelijk de vesting te bezoeken zonder entreekaartje. Mét entreekaartje, zoals ik vandaag heb gedaan, kun je ook de musea bezoeken, die ik -gezien hun omvang- meeneem in één review. De musea, te weten Het Nieuwe Kruithuis, Terra Mora, Synagoge, Kapteinswoning en Museum De Baracquen. Overlappend hebben alle musea een link naar de vesting. Al ligt het accent dan net even ergens anders. Om deze reden heb ik er ook voor gekozen om dit tot één review te schrijven. Hoewel het museum moeilijk per e-mail bereikbaar is -ze reageren simpelweg niet- kon mij een medewerkster wel vertellen dat ze sinds kort bekend zijn met Hidden Disabilities Sunflower. De Autipas kennen de medewerkers helaas nog niet. Voor het eventueel ontprikkelen zou je terecht kunnen bij de EHBO post. De vesting is best een uitgestrekt gebied. Zo kun je wandelen over de (hoge) vestingwallen waar je ook wel de rust en ontspanning vind. Vanuit de wallen lopen alle straten naar het marktplein, waar je ook de nodige horeca kunt vinden. 

De entreepoort naar de vesting toe.
Een straatje in de vesting. Er zijn 10 straatjes naar het marktplein en diverse dwarsstraatjes.

Binnen de musea heeft elk museum wel zijn eigen prikkelgevoeligheden. Als het gaat om geluiden, dan is de synagoge bijvoorbeeld erg galmend en in de doorloop naar de kapteinswoning (er is éénrichtingsverkeer) loop je over houten vloeren die ook geluid geeft. Hier word ook een audiovisuele presentatie in een loop steeds afgespeeld. Lichtprikkels heb je hier eigenlijk nauwelijks, op één plek na wat misschien al te dekken is met een petje op.

 De synagoge, een reconstructie van het vooroorlogse.
Een tafel gedekt voor Sabbat.

Bij Terra Mora is het museum verdeeld over drie zalen. Hier gaat het met name over de natuur en geografie van het gebied. In de hal waar je binnen komt, hoor je alle geluiden gelijktijdig van de zalen. Hier weerkaatst het geluid ook sterk. De filmzaal (links) reageert op een bewegingssensor waarna hij op grote lichte schermen een film afspeelt met een stevig geluid. De zaal rechts gaat over de natuur van het gebied waar harde vogelgeluiden worden afgespeeld, maar geeft ook de installaties met telefoons best stevig geluid, om nog niet te spreken over het geluid van de vogel waar je op kan rijden. In de laatste zaal kun je schieten met kanonnen met perslucht gedreven. Er word op de achtergrond ook nog kanonschoten als geluid afgespeeld en het schieten met de kanonnen moet de compressor van de perslucht ook aan wat hard geluid geeft. In dit museum heb ik mijn gehoorbescherming in gedaan.

De filmzaal van Terra Mora.
De zaal over natuur rondom vesting Bourtange.
De zaal met kanonnen waar je met een soort schuim balletje over en weer kan schieten.

In Het Nieuwe Kruithuis word een video afgespeeld. Deze kun je zelf activeren door op start te drukken. De video gaat over de tijdlijn van de vesting (volgens mij ook dezelfde als in Terra Mora). Maar staat in volume hard. Dermate hard dat ik hier ook weer mijn gehoorbescherming gebruik. Al is het al wel fijn dat als hier niemand zou zijn en je moet wat ontprikkelen, je hier wel droog kan zitten.

Een schaalmodel van de vesting.

Tenslotte bij Museum De Baracquen heb je geluidsprikkels van de houten vloeren, met name van de boven etage. Maar daarnaast ook de nodige lichtprikkels, waar met felle witte spotjes gewerkt worden op veelal glazen vitrines die daardoor nog eens weerspiegelen. Al was het eerste spotje boven de balie al gewoonweg niet fijn, echt zo’n spotje die hard in het gezicht knalt. Je kunt hier wel een petje dragen voor spotjes van boven, maar helaas niet tegen de weerspiegeling van het glas.

Een oude schaar en andere naaibenodigdheden.
Een molen tegen een felblauwe hemel aan.
Uitzicht vanuit een wachttoren op één van de punten (deze in de oostelijke richting).

Echter qua ontprikkelen, daar zijn ook wel mogelijkheden naar. Je kunt dus sowieso naar de EHBO ruimte voor te ontprikkelen. maar daarnaast merkte ik op dat op de vestingwallen het ook wel rustig is, waar je dus rust kan vinden. Nu was ik er op een tamelijk rustig moment. Tijdens een evenement, zoals het naspelen van de Slag om Bourtange, zou ik er niet willen wezen. Al met al een oké locatie.

Boven op de vestingsdijk vanuit een punt gezien, waar kanonnen staan en een straat richting de markt. Hierop is ook te zien hoe stijl de vestingswal is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.