Wapenveld: Nederlands Zuivelmuseum

Het voorterrein van het museum, links zijn de stallen te zien, rechts een model van een koe.

Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Het Nederlands Zuivelmuseum in Wapenveld vertelt het verhaal over de Nederlandse zuivelindustrie. Zo krijg je hier antwoorden op vragen als wat melk is, hoe je gezonde melk krijgt en welke producten er van melk gemaakt worden. Of zoals het museum zelf verwoord: van gras tot glas. Het bezoek word verdeeld over drie grote delen, een voormalige paardenstal, een voormalige koeienstal en een woonhuis voor in de boerderij. Daarnaast is er een bakoven en een rosmolen te zien. Voor kinderen zijn er ook de nodige spelletjes te vinden, zoals een skippybal in de vorm van een koe.

Vanaf de grond kijk je naar een strobaal waar je op kan zitten en op de achtergrond een televisiescherm met verschillende producten die van zuivel zijn gemaakt.
Tijdens de introductiefilm van circa 6 minuten kun je plaatsnemen op strobalen.

Het museum is een jong museum van slechts 3 jaar oud. De ingang en kassa van het museum zitten los van elkaar. De kassa zit in de achterste stal, maar de ingang van het museum in de voorste stal. Dit staat niet heel duidelijk aangegeven. Er zijn twee audiovisuele presentaties. De audiovisuele presentatie bij de ingang duurt ongeveer 6 minuten en daarna word er 2 minuten afgeteld. Deze video bevat beelden en is verder instrumentaal.

Een kar met daarop verschillende lege melkflessen.
Een kaas makerij
Een touchscreen met daarbij informatie, in dit geval over het product boter.

De tweede audiovisuele presentatie zit in de woonhuis en is een touchscreen waar je video’s kan zien. Daarnaast zijn er wel touchscreenschermen waar je zowel foto’s op kunt bekijken, verhalen kunt lezen of video’s kunt bekijken. Deze video’s worden afgespeeld met een bepaald type volume, maar kun je niet instellen. Wat wel prikkels geeft zijn de spotjes. In het museum word veelal gebruik gemaakt van het universele railsysteem voor de verlichting, maar dat maakt dat op verschillende spotjes niet fijn afgesteld zijn.

De pronkkamer van de boerderij.
De oude keuken van het woongedeelte van de boerderij.

Ik ben dan ook een pet gaan dragen en raad dit ook aan als je gevoelig bent voor lichtprikkels. Verder kun je, met name in het woonhuisgedeelte, in elkaars persoonlijke ruimte komen. In de stallen zijn de paden weer wat breder en kom je minder snel in elkaars persoonlijke ruimte. Tegelijkertijd is het buitengebied wel vrij ruim en kun je hier ook de nodige rust van prikkels vinden. De locatie is op dit moment nog niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

Verschillende zuivelproducten zijn hier opgesteld, zoals pap, vruchtenyoghurt en pakken melk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.