Moddergat: ’t Fiskershúske

Het aanzicht vanaf de oprit naar de huisjes van het museum.

Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat bevind zich vrijwel direct aan de Waddenzee. Het is denk ik wel het meest noordelijke museum in Nederland aan het vaste land. Moddergat was vroeger een echt vissersdorp, totdat uiteindelijk dit voor het noorden in Lauwersoog gecentraliseerd werd. Het museum staat aan de dijk en bestaat uit vijf losse huisjes die je kunt bezoeken. Het eerste huisje is de entree en koop je je toegangskaartje, daarna heb je de huisjes met de namen De Logger, Klaske’s Húske, De Aek en ’t Fiskershúske. In De Logger word een film vertoont over de geschiedenis van het dorp en is er ruimte voor wisseltentoonstellingen, dit keer over de vrijwilligers van het museum die geportretteerd zijn. In Klaske’s Húske vind je de woning van Klaske van der Lei, wat de laatste vrouwelijke visafslager van Nederland was. Het huisje is in de oude staat hersteld en ingericht uit de periode van circa 1920. In De Aek is een permanente tentoonstelling over de vissers en zijn er diorama’s met scheepsmodellen. En in ’t Fiskershúske is het huis ingericht als vissershuis van 1850. 

De woonkamer van een vissershuisje van rond de periode van 1920.
De woonkamer van een vissershuisje van rond 1850.

Ik loop hier vandaag als enige bezoeker rond, waardoor ik van andere bezoekers geen prikkels ervaar. Zouden die er wel zijn, dan is er best een risico dat ze in je persoonlijke ruimte komen, omdat het vooral kleine huisjes zijn. Er is na de film in De Logger geen audio(visuele) presentaties. Wel is een spotverlichting wat ongelukkig geplaatst door indirect licht op een maquette. En merk ik op dat niet elk huisje of elke ruimte in de huisjes een gelijke temperatuur hebben. Met andere woorden, eigenlijk is het bezoek, zeker zo buiten het seizoen, erg prikkelarm. 

Vis werd gerookt door de vissersvrouw.
Verschillende scheepsmodellen zijn er te zien.

Wel is goed te benoemen, dat het museum niet altijd open is. Het is dus wel even goed de openingstijden te bekijken voorafgaand je bezoek.

Het museum is niet bekend met de autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

Vanaf de bovenkant van de dijk zie je eerst het monument van verloren vissers en beneden het museum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.