Harkema: Openluchtmuseum De Spitkeet

De spitkeet, ofwel een plaggenhut.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Als je overprikkeld raakt, kun je gebruik maken van de EHBO post om te ontprikkelen, mits er geen calamiteiten plaatsvinden.

Het openluchtmuseum De Spitkeet ligt bij het dorpje Harkema in Friesland. Het museum is gevestigd op het voormalige armenkerkhof dat in 1920 sloot. De medewerker kon mij echter niet vertellen of de 220 graven van destijds ook allemaal geruimd zijn, al dacht ze van wel. Op het museumterrein is het vooral groen omgeven. Op het terrein zijn verschillende huisjes gebouwd, waarbij bij de meeste huisjes vermeld staat dat het een replica betreft. Anders dan in bijvoorbeeld het Nederlands Openluchtmuseum. Binnen drie huisjes is een audiovisuele presentatie, waarvan er in één geval een fysieke knop aanwezig is om de audiovisuele presentatie te starten. De andere twee locaties draaien doorlopend in een loop.

Een holwoning met eenvoudig interieur.
Een holwoning van binnen: ook dit kan een fijne plek zijn om even te zijn met weinig pikkels.

Binnen de huisjes zelf word weinig tot zelden extra verlichting gebruikt, wat dan ook fijn is. Ook is er geen tot amper muziek te horen. Wel hebben bijna alle huisjes een houten vloer, waarbij er bij gebruik van meerdere bezoekers, dit een geluidsprikkel kan geven, maar verder geen mechanische geluiden. Dat maakt ook dat het bezoek in essentie prikkelarm te noemen is.

De locatie is niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower. Als ik de medewerker hiernaar vraag, word dit ook aangegeven. Echter als ik doorvraag of er binnen ook ruimten zijn in geval van overprikkeling, gaf de medewerkster aan dat dit wel te realiseren is.

Een waterpoel met planten erin en daarom heen groen van gras. Verder achteraan huisjes.
Vanuit een brug kijkend over een deel van het museumterrein.

In het buitengebied zijn er volop plekken waar je zou kunnen ontprikkelen, eigenlijk in vrijwel elke hoek van het park is wel stiller gebied te vinden, al dan niet van de paden af. Of je kan er voor kiezen om door het weiland met fruitbomen te lopen.

De score van de locatie was 15 punten, waarbij de punten met name wegkomen uit de hoeveelheid locaties van audiovisuele presentaties en de manier van starten. Echter is hierin wel een nuance, dat op een heel groot deel van het park geen tot weinig prikkels te vinden zijn. En waarbij, als je wilt, de prikkels ook te vermijden zijn. Daarom besloot ik dat een groene locatie meer passend is.

Een woningwet woning was al van steen gebouwd. De woonkamer was zowel om te wonen, waar was gedroogd werd en om te slapen. Buiten wappert de Friese vlag.
Een woningwet woning van binnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.