Het Luchtvaartmuseum Aviodrome is een museum wat volledig in het teken staat van de luchtvaart. Het gaat daarbij niet alleen om vliegtuigen, maar ook helicopters en is er een klein deel wat over de ruimtevaart gaat. Het is een groot museum, waarbij het bestaat uit verschillende gebouwen en waar mogelijkheden zijn om een vliegtuig van binnen te bekijken.
Buiten staat een Boeing 747 die je ook van binnen kunt bekijken (zie bovenstaande foto’s). Binnen het museum zijn er verschillende delen, het eerste deel binnen het binnenkomstgebouw gaat bijvoorbeeld over de opkomst van de luchtvaart en daarbij dus ook de eerste modellen. Er zijn daarbij tal van experimenten die hier gedaan kunnen worden en er zijn ontzettend veel audio(visuele) presentaties die ofwel doorlopend afspelen, ofwel na elke voorstelling een aantal minuten aftellen. Op het buiten terrein vind je diverse vliegtuigen, waarbij je bij een enkeling ook naar binnen kunt stappen.
Het oude station Schiphol is nagebouwd in het museum, waar je je waant in de periode van de jaren ’30 van de vorige eeuw alsof je op het vliegveld bent. Er is een 4D filmtheater, al waren er geen voorstellingen meer vandaag in de namiddag toen ik aankwam en heb ik dus ook niet kunnen beoordelen. Er is een restauratie hangar waar vliegtuigen gerestaureerd worden en tenslotte is er nog een straaljager experience die voordat je straaljagers kunt bewonderen, door drie voorshows moet. Om maar met de deur in huis te vallen: het museum is verre van prikkelarm. Het bevat juist ontzettend veel prikkels. Dit terwijl het museum tijdens mijn bezoek absoluut niet druk was, is het dus een oordeel op het museum zelf. Daarbij is het museum niet bekend met de autipas of hidden dissabilities sunflower. In de museumhal bij het entreegebouw zit het in een stalen gebouw, wat veel geluid weerkaatst.
Ook zijn hier tal van audiovisuele presentaties die hard staan. De verlichting is hier in de vorm van spotjes, die helaas niet heel fijn zijn afgesteld. Menig maal schijnt verlichting in de ogen als je net de hoek om komt of is verlichting om een vliegtuig uit te lichten geplaats, waardoor je het bijbehorende bord niet meer kunt lezen. In het gebouw van Schiphol uit de jaren ’30 is er enorm veel galm. Ik was hier op het moment als een van de weinige samen met iemand die vertelde over de radio. Maar alles wat binnen komt, galmt enorm, waardoor ik ook moeite heb om het gesprek met de radiozendmeneer te kunnen blijven volgen. In de hangar waar gerestaureerd word, ervaar ik ook veel galm. Tenslotte wilde ik nog de straaljagers bekijken in het gebouw. Ik wist niet dat hier een beleving aan vooraf ging en er waren ook geen duidelijke symbolen over prikkels.
Echter waren de shows erg prikkelrijk met hard geluid en flitsende lichten, waar ik dan ook overprikkeld van raakte. Het is jammer dat je dit niet van tevoren weet. De buitenterreinen heb ik dan wel weer als aangenaam ervaren, met name vanwege de afwezigheid van audio(visuele) effecten. Als je a erg gevoelig bent voor deze combinatie, dan is het eigenlijk niet zo’n geschikt museum. het zou dan ook fijn zijn als dit museum prikkelarme mogelijkheden gaat bieden, nog naast het punt om eens kritisch te kijken naar hoe er zaken verlicht kunnen worden die niet zo intens binnen komt. Al met al vond ik het geen fijn bezoek.