Urk: Museum De Oude Raadshuis

Entree museum Het oude raadshuis te Urk

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Bij Museum Het Oude Raadshuis op Urk word het verhaal vertelt over Urk en onderwerpen die daaraan gekoppeld zijn. Het museum heeft verschillende kleine vertrekken die ingericht zijn met een bepaald onderwerp. In de hoofdlijn vind je wel vooral informatie over de visserij op Urk. Zo zijn er ook tal van schaalmodellen van schepen te zien. Er is een oud winkeltje nagebouwd, iets wat vaak de vissersvrouwen hadden als manlief op zee was en ze thuis geen inkomsten hadden, een zeilmakerij en hoe het met Urkers ging tijdens de tweede wereldoorlog. Ook vind je er Urker klederdracht en natuurlijk: de visserij. Zo is er ook een stuurhut waarbij je het idee hebt op zee te varen. Helaas: de knoppen en dergelijke reageren niet interactief op de schermen. Dat was dan weer waar ik nieuwsgierig naar was. Het  museum zit in het oude raadshuis, waar dan ook op de begane grond vooral veel harde oppervlakten zijn die erg galmend werken. Daarnaast zijn er vloeren van hout, die ook veel geluid geeft. 

Het Urker huis
Zeilmakerij
Het winkeltje

Qua prikkels, zijn er op verschillende punten audio die continu doorspelen in een loop. Daarnaast zijn er verschillende audiovisuele presentaties die ook in een loop doorwerken. Hierdoor zijn er op bepaalde punten in het pand ook de nodige overlap van diverse geluiden, die elkaar versterken door het pand dat galmt. Het is helaas niet mogelijk om zelf zo’n presentatie te starten of de volume in te stellen. Daarnaast zijn er spotjes die hier en daar geen ideale afstelling kent, althans, wel voor als je bv. heen loopt op de heenweg, maar minder fijn in tegengestelde richting. Je loopt dit museum in beide kanten doordat het een lang museum is. Hierdoor kom je ook mensen in je nabijheid tegen als het drukker is. Nu was ik een groot deel van mijn bezoek alleen in het museum aanwezig. Het museum is niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower. 

Een stuurhut met diverse schermen en geluid.
Aan boort van een vissersschip met diverse audiovisuele presentaties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.