Eelde: DRENTS Museum De Buitenplaats

De museumzaal van het DRENTS museum De Buitenplaats.

Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Museum De Buitenplaats in Eelde maakt deel uit van het DRENTS Museum. Het is een klein museum wat vooral kunst laat zien. Het museum heeft een grote zaal waar kunst hangt. Daarnaast kun je een kijkje nemen in het voormalig woonhuis Nijsinghhuis wat afstamt van de 17e eeuw waar met name wandschilderingen te zien zijn van lokale kunstenaars. Het is zoals gezegd een klein museum, zeker nu het druk was, vond ik het ook niet prettig. In beide delen is er heel erg veel galm in het museum. Het fijne kan zijn dat er dan wel weer een museumtuin is. Al is dat met het Nederlands weer ook wel een maar: de weersomstandigheden zijn dan niet even fijn om daar te zijn. Voor mij begon het met name met waar ik naar binnen moest. Er werd aangegeven dat ik bij het paviljoen moest zijn, maar geen idee hebbende waar dit is. Het is niet duidelijk aangegeven. Dus ik ben in omgekeerde volgorde gegaan van de tuinen, naar het Nijenhuis naar het museum.

Een deel van de siertuin met links vooral gras en heggen, rechts een vijver met fontein en beelden.

Prikkels zijn er ook wel zeker, zoals gezegd zijn alle ruimten erg galmend, waar geluid weerkaatst. In de museumzaal stond een muziekstuk op, die voor mij als normaal klonk, maar oor de drukte erg rumoerig is. Dus ik deed maar gehoorbescherming in. In de museumzaal is verlichting via een geleiderail, dat soms van een grote afstand een object moet verlichten, waardoor het ook in de ogen schijnt. Niet fijn. In het Nijsinghhuis was de verlichting weer zachter, wat ik wel fijn vond. Op de toiletten waren er dispensers met knipperende lampen aan een rumoerige gang, niet fijn. De tuin vond ik wel prima, juist de afwezigheid van geluiden.

Een kleurrijk schilderij met diverse bloemen.
Een schilderij in lijst van een bloem en een openstaande deur.
Een wandschildering van twee olifanten.

Ik heb niet geïnformeerd naar bekendheid met de Autipas of hidden disabilities sunflower, gewoon omdat het te rumoerig was.

Een vleugelpiano tegen een geschilderde wand en boekenkast aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.