Hattem: Anton Pieck Museum

De voorkant van het Anton Pieckmuseum in Hattem.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Wie Anton Pieck zegt, denkt eigenlijk direct aan De Efteling, waar Pieck veel voor heeft betekent. Als je een liefhebber bent van De Efteling, dan zou je zeker eens een bezoek moeten brengen aan dit museum. Het Anton Pieck Museum in Hattem vertelt echter meer over Anton Pieck zelf. Het laat zijn kunst- en tekenwerken zien, maar ook ontwerpen, zoals dit keer an het sprookje de zeven geitjes. Daarnaast is er ook ruimte voor een wisseltentoonstelling in het pand, dit keer van de tekenaar Marius van Dokkum bekend van de prentenboeken Opa Jan.

Een tekening van Anton Pieck in Marroko. Met daarop een deur met een poort ervoor en een marktkraampje.
Bovenstaande tekening van Anton Pieck herken ik bijvoorbeeld de deuren en poorten die in de Efteling gebruikt worden bij de toiletten tegenover de attractie Fata Morgana.

Terwijl ik door het pand kijk naar de tekeningen van Anton Pieck, heken ik ook de stijl die veel voorkomt van attracties en sprookjes in De Efteling. Toch is het museum niet prikkelarm. Allereerst had ik het museum van tevoren gemaild met o.a. de prikkelinformatie en of er ook groepen gepland waren. Helaas kreeg ik geen antwoord, waardoor er nu een hele grote groep van circa veertig mensen in het museum waren.

Een eerste tekening van Anton Pieck voor het ontwerp van De Wolf en de zeven geitjes.
Een model van het hoofd van één van de geitjes.
Ontwerptekeningen van het sprookje de wolf en de zeven geitjes.

Er zijn weliswaar geen geluidspunten aanwezig in het museum, maar de vele houten vloeren, geven wel geluidsprikkels, zeker met veel mensen. Er zijn op drie punten een audiovisuele presentatie, welke in een loop afspeelt. Hier heb je dan nog wel geluidsprikkels van. De verlichting in het museum is doorgaans zacht. Op enkele plek denk ik; dat vind ik niet fijn in de verlichting. Maar dat kan dit keer ook komen omdat ik actief de grote groep mensen aan het ontwijken was.

Op de zolder hangen tekeningen van Marius. Er is een tafel voor kinderen om op te tekenen.
Op de boven etage hangen tekeningen van Marius. De tafel links is voor kinderen (of volwassenen) om zelf te kunnen tekenen.

Het museum is niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.