Elburg: Museum Elburg

De voorkant van het pand van museum Elburg.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.

Museum Elburg is gevestigd in het voormalige klooster van de stad. Elburg is een voormalig vestingstadje. Wat het bijzonder maakt is dat dit vestingstadje gebouwd werd als rechthoek, terwijl veel andere vestingstadjes meer als een ster ontworpen werden, zoals je ook ziet bij het Nederlands Vestingmuseum bijvoorbeeld. In museum Elburg word aan de hand van thema’s het verhaal van de visserij gedeeld, maar ook de oude ambachten en het ontstaan van Elburg. Hiervoor loop je door verschillende etages in het oude pand. Het is helaas niet goed rolstoeltoegankelijk. Althans, ik heb geen liften en dergelijke gezien waardoor een bezoek mogelijk is.

vier modelboten uit een tijdelijke tentoonstelling.
De modelboten zijn uit de tijdelijke tentoonstelling (tot 2 november 2024 te zien)

Ik kreeg bij binnenkomst een routebeschrijving mee die duidelijk moest zijn. Zelf heb ik er moeite mee gehad, omdat er geen duidelijke verwijzingen waren in het gebouw waar ik mij dan bevind. De route verwees alleen naar de ruimten, maar het stond in 1 grote lap tekst die dan samen met een nieuwe omgeving en prikkels alleen al, erg veel is. Maar bovendien mistte ik ook informatie over specifieke objecten waar ik dan door getriggerd werd. Er werd dan soms wel vermeld wat iets is. Maar niet wat het nut ervan was of hoe het toegepast werd.

De klompenmaker.
De visserij en scheepvaart
De kapsalon.

Er zijn echter ook de nodige prikkels in een pand als deze. Qua audio word er in de kapel muziek afgespeeld passend bij een kerk. Daarnaast is door de oude, houten vloeren in het museum vele geluidsprikkels. Zeker als er meerdere mensen door het pand lopen. Daarnaast maakt het museum gebruik van het universele railsysteem, waardoor meermaals spotjes niet prettig zijn uitgelicht. Ik draag dan ook een petje om de nodige lichtprikkels te verminderen. Verder zijn bepaalde gangen en trappen smal en met een laag plafond. Hierdoor heb je wel kans erop dat mensen in je persoonlijke zone komen. Het museum is niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

De kapel van het museum met bogen die in een hoek lopen.
De kapel van het (voormalige) klooster. Hier worden nog steeds huwelijken voltrokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.