Elburg: Museum Sjoel Elburg

De voorkant van museum Sjoel Elburg.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Museum Sjoel Elburg zit gevestigd in de voormalige synagoge van Elburg, wat nu een klein museum is. Waar het vaak als het gaat om het jodendom de tweede wereldoorlog erbij word gehaald, is dit in dit museum niet het hoofdonderwerp. Het gaat juist over het geloof, de gebruiken en voorwerpen die bij het jodendom gebruikt worden. Wil je dus ook vooral meer leren over dit geloof en leefstijl, dan ben je hier wel aan het juiste adres. Bij binnenkomst kom je in een soort galmende hal binnen, waar word aangeboden te starten met een film. Daar ga ik in mee, maar het geluid staat vrij stevig.

De synagoge met de verschillende schermen en telefoons.
De Synagoge waarbij er tal van audiovisuele presentaties zijn.

Daarna loop ik het verdere museum in, wat in de oorspronkelijke sjoel zit. Hier staan tal van audiovisuele presentaties waarbij ze continu doorspelen en te beluisteren zijn met een soort telefoon. Ik merk dat ik de geluiden daarvan opmerk, maar door de circa 20 geluiden merk ik dat ik niet kan focussen en daardoor erg prikkelrijk is.

Een rol en diverse voorwerpen die gebruikt worden bij het Sjabbat.
Diverse voorwerpen die gebruikt worden bij het Sjabatt.

Ik besluit daarom mijn Active Noice Cancelling koptelefoon te gebruiken. Het licht is zacht, al is in de ruimte van de wisselexpositie verhoudingsgewijs heel veel licht, wat een stevige overgang geeft als het om het licht gaat. Kortom, ondanks dat het een klein museum is, bevat het zeker de nodige prikkels.

Een model van hoe de synagoge er vroeger uit moet hebben gezien.
Bij dit model word laten zien hoe de synagoge vroeger (vooroorlogs) ingedeeld zou zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.