Oldebroek: Boerderijmuseum De Bovenstreek

Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Boerderijmuseum De Bovenstreek is een kleine museumboerderij (ten opzicht van wat ik gewend ben in het noorden van het land) in de plaats Oldebroek. Het museum is ingericht in de tijdgeest van begin 1900. Het eerste deel van het museum laat ook de verschillende takken zien van het museum, zoals het maken van kaas. Daarna loop je door naar het woongedeelte van de boerderij. In de stal vind je nog een betonnen vloer, in het huis een houten vloer. De route gaat daarna naar buiten langs een moestuin, een weide met geiten, schapen en kippen. Er bevind zicht een schuur waar diverse gereedschappen opgesteld zijn en is er voor kinderen een stal met speelgoed die kinderen mogen pakken om mee te spelen. Tenslotte is er een ruimte waar wisselexposities te zien zijn, vandaag ging het over de klederdracht uit de 19e en 20e eeuw zoals deze gedragen is in Oldebroek en omgeving.

Diverse skelters en speelgoed voor kinderen om mee te spelen.
Klederdracht word met poppen uitgebeeld naast een linnenkast.

Het museum heeft opzicht een ruim terrein, waar ook, zeker in de buiten gebieden, ontprikkelmogelijkheden zijn. Toch zijn de meeste delen van het museum prikkelarm te noemen. Er worden wel spotjes gebruikt, maar die zijn niet gericht op een looproute. Verder worden er meer gewone lampen gebruikt, die al warmer licht geven en minder lichtprikkels dan spotjes. Er zijn natuurlijke geluiden van de dieren. Maar alleen audiofragmenten wordt niet toegepast.

Kaas makerij
Op een rijtuig in de boerderijmuseum.
Schafttijd (pauze) uitgebeeld met poppen.

Wel zijn er 4 audiovisuele presentaties, waarvan 3 in te stellen is in de volume. Ook kun je bij deze presentaties zelf de presentatie starten. Bij 1 audiovisuele presentatie bij de klederdracht is de presentatie in een loop ingesteld en kun je de volume niet instellen, maar het staat niet hard. Gewoon een aanvaardbaar niveau. In het woongedeelte van de boerderij is de vloer van houten planken, wat dus ook geluid geeft. Ook is het hier niet ruim. Je kunt hier bij meerdere bezoekers dan ook geluidsprikkels ervaren evenals mensen in je nabijheid. Dus je kan hier prima een prikkelarm bezoek doen, als je dat zou willen.

De bijkeuken met een blik op de kelder.
Kippen
De keuken
Geiten
De pronkkamer in het woongedeelte van het museum
Schapen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.