Elburg: Nationaal Orgelmuseum

Voorkant van het Nationaal Orgelmuseum.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg stelt enkele tientallen orgels tentoon in een oud monumentaal pand met trappen. Er is geen lift aanwezig. Er zijn verschillende nummers aangebracht die een duiding moeten geven in de route, maar op diverse plekken loop je een route in waarna je weer terug moet lopen. Hierdoor heb je ook meer kans op mensen in je nabijheid. De entree word via geluidsboxen orgelmuziek afgespeeld. Dit was al erg luidt: het is dus een advies om voorafgaand al gehoor beschermende maatregelen te nemen als je gevoelig bent voor geluiden.

Een van de orgels met zijpanelen met schilderwerk.
Orgel uit de concertzaal van het museum.

In het museum staan verschillende klankkasten, waar op elke kast acht orgels te beluisteren zijn. Deze kun je starten en stoppen met een knop. Helaas is de volume hier niet van in te stellen, want ook deze ervaar ik als vrij luidt. De trappen zijn gemaakt van hout, waardoor hier ook een geluidsprikkel aanwezig is. Ik heb dan ook gebruik gemaakt van de active noice cancelling koptelefoon omdat op bepaalde momenten ik van alle kanten geluiden hoorde waardoor ik niet meer prettig kon lezen.

De lichtprikkels zijn minimaal, door relatief zacht licht. Wel zijn hier en daar spotjes niet fijn afgesteld, met als gevolg dat je lichtprikkels hebt. In een van de zalen word een film afgespeeld. Dit geluid staat vrij hard en is ook niet in te stellen. Een vrijwilliger vertelde dat de film ongeveer 70 minuten duurt. Erg lang, ik zou daar niet mijn spanningsboog bij kunnen houden bij een museumbezoek.

Een klankkast met 8 knoppen van 8 verschillende orgels die je kunt beluisteren.

Het museum is niet bekend met de Autipas, maar gezien het aantal audiopunten in combinatie met toch wel de galm in het pand, zou het niet onverstandig zijn. Wil je wat ontprikkelen, dan kun je in de buitenruimte tussen het hoofdmuseum en de concertzaal van het museum op een muurtje kunnen gaan zitten.

Op de voorgrond links de pijpen van een bespeelbaar orgel, aan de wanden hangen schaalmodellen van orgels en rechts aan de wand staat een klankkast met twee speakers aan de voorzijde.
Een van de museumzalen waar tal van modellen zijn van orgels uit het land. In het midden van de foto staat een klankkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.