Ommen: Nationaal Tinnen Figuren Museum

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is een museum aan de Vecht in Ommen. Het museum het diverse tinnen figuren opgesteld, zowel in 2D als 3D ontworpen. Daarnaast zijn er tal van diorama’s waarin de figuren opgesteld zijn of bijpassende figuren bij elkaar gezet in vitrines. Het museum loopt over drie etages die toegankelijk is met een lift. Echter heb ik niet gezien of er een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig is. Het pand bevat houten vloeren, waardoor er tijdens mijn bezoek continu geluiden te horen zijn van andere bezoekers die op dezelfde etage lopen of boven mij lopen. Bij binnenkomst vroeg ik of de locatie ook bekend is met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower. De medewerkers keken mij aan alsof ik wartaal uitsprak. Nee dus. En ook in mijn vervolgvraag gaven de medewerkers aan dat het eigenlijk heen heel prikkelarm museum is en dat ze nooit vragen hadden gehad omtrent autisme. Dat kan natuurlijk.

Tinnen figuren in de vorm van circus.
Tinnen figuren in een colloseum.
Egyptische figuren van tin gemaakt.

Toch kan ik niet stellen dat het een prikkelarm museum is. Maar echt er open voor staan, daar was helaas ook geen sprake van. Allereerst zit het hem in de bouwkundige aard van houten vloeren. Het geeft hierdoor al heel erg veel geluiden, zeker met meerdere bezoekers of zoals vandaag ook kinderen die heen en weer lopen. Er is op begane grond luidt geluid aanwezig. Tenminste, hij komt bij mij erg luidt binnen. als ik met de houten trap naar boven loop, kom ik aan audiovisuele presentatie tegen die erg luidt steeds loopt. Er lag een afstandsbediening naast, dus ben zo vrij geweest om het geluid aan te passen naar wat voor mij prettig is. In het midden van de ruimte hangt een centrale rail voor de verlichting, eigenlijk wat universeel is voor veel musea. Maar de collectie staat allemaal achter glas, waardoor dit enorm weerkaatst.

De diorama zou heel mooi kunnen zijn als je het mooi op de foto zet, helaas ontvang je tegenlicht op de foto, wat tevens ook een lichtprikkel geeft op de locatie zelf.
Voorbeeld van een lichtprikkel, indirect ook jammer, want zo kun je een diorama waar het museum hard aan heeft gewerkt, ook niet mooi delen.
Collectie in een glazen vitrine, waarop het licht weerkaatst van spotjes.
Collectie achter glas, maar door weerkaatsen van licht tegen het glas, geeft het onbedoelde lichtprikkels.

Ik had al een pet op gezet om minder licht in de ogen te krijgen, maar het helpt helaas dan niet meer als het licht weerkaatst via de collectie en zo kun je dan ook de collectie niet nader op de foto zetten, zoals gebeurde op de 2e etage waar ze een hele mooie diorama hebben opgesteld met meer dan 10.000 figuren, maar je krijgt het in zijn geheel niet op de foto door een spotje. Het geluid/verhaal bij de diorama op de tweede etage start je middels een knop. Wat ik wel positief vind. Het is wel jammer dat je daarmee niet de volume kunt bepalen. Op de tweede etage vind je ook meer diorama’s van verschillende opstellingen. Tenslotte is er veel galm in het pand. Dat merkte ik al op op de begane grond, wat ik zelf al niet als prettig ervaar. Al met al is er wel de nodige prikkels en niet een prikkelarm museum.

Oud Ommen van Tin gemaakt.
Ijsbaan met tinnen figuren.
Een mal met daarin het tin gegoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.