Almere: Almere Jungle

Entree Almere Jungle

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie.

Almere Jungle is een kleinschalige dierentuin. De grootste diersoort die ze hier hebben, zijn waarschijnlijk wel de alpaca’s, maar het is niet zo dat ze alleen maar dus de hele kleine dieren en insecten hebben.In deze dierentuin vind je veel schildpadden, maar ook wasberen, nandoes, dwergkaaimannen en piranha’s, waardoor de collectie eigenlijk voor zo’n kleine dierentuin, niet tegenvalt. Maar… je moet dan wel goed bestand zijn tegen de nodige aanwezige prikkels. De locatie is hoofdzakelijk ingedeeld voor ca. 70% in kassen en 30% is buiten. Optimaal kon ik mij niet voorbereiden op het bezoek, omdat Almere Jungle mijn voorbereidende e-mails niet beantwoorde.

Aanduiding van de route in de dierentuin.

De dierentuin is naast een dierentuin ook een dierenopvang en een dagbesteding voor mensen met een beperking. Toch is het dan opvallend te noemen dat op navraag over de bekendheid met de Autipas of Hidden Dissabilities Sunflower, geantwoord werd door een teamleider met onbekend te zijn met deze hulpmiddelen, terwijl ze juist zo cruciaal zijn voor mensen die prikkelgevoelig zijn, zoals bij autisme. Ik baalde des ter meer ook dat mijn e-mail niet beantwoord werd, omdat er een drukke schoolklas aanwezig was wat behoorlijk wat prikkels geeft in zo’n kas. Dan had ik het bezoek waarschijnlijk gedaan op een ander moment. Overigens, als de schoolklas er niet was geweest, waren het ook de nodige prikkels geweest, daar in de gehele kas instrumentale muziek luidt word gedraaid.

Een stokstaartje ligt op een boomstam.

Daarnaast zijn er op drie plekken audiovisuele presentaties, waarvan er 2 gestart worden met een fysieke knop. Onderweg zijn er ook nog drie effecten te starten met een knop waarna er bijvoorbeeld het gaat regenen of een fontein aan gaat. In de kas is het zeker wel warm, dus van binnen naar buiten, kan temperatuurverschil geven. De paden zijn -met name in de kas- smal te noemen, op sommige stukken een meter geschat, waardoor je wel veel mensen in je persoonlijke ruimte komen en tenslotte zijn er veel soorten planten in de kas met een sterke geur. Wanneer je erg gevoelig bent voor geurprikkels, kun je dit mogelijk als onaangenaam beschouwen. In het buitengebied vind je minder prikkels, al zijn hier dan wel de watereffecten met een fysieke knop te activeren.

 Een stekelvarken laat zijn stekels zien.

Met andere woorden, als je erg gevoelig bent voor de verschillende sensorische prikkels, dan is het een best pittig park om te bezoeken voor zowel licht, geluid, geur en nabijheid van mensen. Kun je deze prikkels beter verdragen, dan zou het misschien een oké park zijn. Qua mogelijke ontprikkelmogelijkheden zie ik eigenlijk geen mogelijkheden binnen het park zelf. Het beste kun je daarvoor buiten het park zelf zijn om prikkels te laten afnemen.

Alpaca's en kalkoenen.
Schildpadden
Een Oehoe, uil, kijkt richting de lens met zijn rode kleur ogen en zwarte pupillen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.