Hilvarenbeek: Museum De Dorpsdokter

Een ingerichte oude dokterspraktijk.

Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

Museum De Dorpsdokter zit in Hilvarenbeek en is geen groot museum. Ik was er in ongeveer een uur door heen. Het museum geeft informatie over de eerstelijnszorg in de tijdgeest van de 18e eeuw met name. Zo vind je hier instrumenten van de huisarts, wijkverpleegkundige, vroedvrouw of fysiotherapeut.

Anatomie met skeletten en afbeeldingen van skeletten.

Ook is er een drogisterij te vinden en word er een klein beetje vertelt over de anatomie van het menselijk lichaam. Het museum zit als het ware in een lang pand waar halverwege de ingang is. Daarbij zijn er steeds per kamer een bepaald beroep uitgebeeld. Het zijn vooral stenen wanden, waardoor er wel galm in het pand zit, helaas. Gelukkig zijn er dan niet veel audio(visuele) presentaties aanwezig. Er is een televisie waar een film is in de ruimte van de anatomie, maar een afstandsbediening ligt hierbij om het geluid aan te kunnen passen. Het museum werkt niet met spotjes, wat ik als plezierig beschouw, want daardoor zijn de lichtprikkels een stuk lager dan in in andere musea.

En kast met allemaal potjes, van een oude drogisterij.

Het was tijdens mijn bezoek niet druk en het museum was net open. Ik kan mij wel indenken dat als er veel mensen zijn en veel mensen die praten, dat de akoestiek niet fijn is.

Een oude tandartsstoel met gereedschappen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.