Apeldoorn: Apenheul

De entreepoort waar Apenheul op staat.

Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Als je overprikkeld raakt, kun je gebruik maken van de EHBO post om te ontprikkelen, mits er geen calamiteiten plaatsvinden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

De Apenheul is een gethematiseerd dierenpark in Apeldoorn. He dierenpark is helemaal gespecialiseerd op apensoorten. Zo lopen er ongeveer 35 apensoorten in het park rond. Daarnaast heeft de Apenheul verschillende gebieden waarin de apen los lopen. Het park waarschuwt hier zelf voor dat je er van kan schrikken, maar ik heb eigenlijk relatief weinig apen gezien die daadwerkelijk op de paden lopen. In een groot deel van het park zijn de paden wel breed, maar soms is het ook wat smaller. Daarbij kunnen mensen in je persoonlijke ruimte komen. Dit gebeurd ook bij de meeste kijkpunten. In de losloopgebieden vind je daarentegen vaak ook een plekje waar niet zoveel apen zijn en je meer persoonlijke ruimte kunt krijgen.

Een zwarte aap houd haar jonge baby op de arm vast.
Fotograaf: Cynthia Raad

In het park kan het ook gebeuren dat de dieren niet in het buitenverblijf zitten, maar in het binnen verblijf. Hier is in die zin al rekenschap mee gehouden, want als bezoeker kun je veel van deze binnen verblijven bezoeken. Deze ruimten bevatten veel galm en zijn, met name als gevolg van andere bezoekers erg prikkelrijk in het geluid. Het is dan ook jammer dat hier niet op word geattendeerd zoals bij de nachtapen verblijf om te fluisteren (niet dat dit effect heeft op jonge kinderen overigens). Dat zou voor mensen met prikkelgevoeligheid wel fijn zijn. Wel zag ik dat je deze verblijven kunt vermijden, maar heeft dan tot risico dat je misschien niet elke aapsoort ziet.

Een doodshoofdaapje zit op een touw.
Fotograaf: Cynthia Raad

Over de dag zijn er ook verschillende presentaties van dieren. Ik maakte zelf dan de presentatie mee van de gorilla’s, maar ik merkte dat het geluid heel erg luidt stond, waardoor ik het al niet fijn vond om hier langer naar te luisteren. Ik draaide dan ook mij snel om. Over geluiden gesproken, worden er over het hele park wel wat mechanische audio (uit boxen) gebruikt. Sowieso als je een gebied inloopt met loslopende apen word je erop geattendeerd om de apen niet te aaien of te voeren. Bij de entree word ook een geluid afgespeeld via een box. Toch zijn er ook veel gebieden waar geen mechanische audio word afgespeeld. Wel hoor je veel geluiden van dieren, maar dit lijkt mij vanzelfsprekend voor als je naar een dierentuin gaat.

Een gorilla wandelt met een wortel in de hand.
Fotograaf: Cynthia Raad

Wat ik ook lastig vond in deze dierentuin is dat er geen hele duidelijke route te volgen is die ook in het park zelf aangegeven word. Hierdoor wist ik geregeld even niet meer welke kant ik op moest en dit gaf dan ook spanning. Ook bij de entree is eigenlijk niet echt een uitleg. Ik had de entreekaarten online gekocht en liet ik zien bij de kaartcontrole. Daaruit werd wel mij een plezierig verblijf toegewenst, maar buiten dat mist de logica in route en het kan dus ook best zo zijn dat ik dingen vergeten ben om te bekijken.

Een aantal ringstaartmaki's boven op een stuk hout die boven en onder elkaar klimmen.
Fotograaf: Cynthia Raad

Het park biedt de mogelijkheid aan om te ontprikkelen bij de EHBO post. Echter met de Autipas geeft het geen verdere voordelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.