Wassenaar: Attractiepark Duinrell

Je ziet hier een bootje van de Aqua Splash die zojuist naar beneden is gekomen, je ziet nog het water over het dakje lopen, terwijl de boot eraan komt.

Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Bij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Eerder dit jaar bezocht ik al eens attractiepark Duinrell tijdens een Auti-Doe-Dag (Link naar die review) die werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Echter heb ik niet veel later na dat bezoek besloten om de stijl van reviews bij attractieparken die door Uit met Autisme zelf gedaan worden, uit te breiden met prikkelinformatie per attractie, zodat het makkelijker navigeren is binnen het park op geleide van je prikkelniveau. Bovendien gaf dit nu ook nog eens extra beeld in de normale situatie, die niet aangepast is. In eerste instantie dacht ik er ook aan om de oude review up te daten met informatie, maar ik vond het toch beter om een nieuwe review ervan te maken in de normale situatie. En dan zie je ook wel verschillen ontstaan. in de puntentelling. Bij een georganiseerde prikkelarme dag komt de score uit op 9 punten. Bij een reguliere bezoekdag komt deze uit op 30 punten. Een fors verschil, maar ook al meer richting overprikkelend (vanaf 35 punten).

De zweefmolen Aqua Swing: de molen schuift omhoog en draait wat schuin, waardoor je hogere en lagere delen hebt. Daaronder spuiten waterfonteinen, die je dan net niet raken.

Het is dan maar goed dat Duinrell ook een uitgestrekt gebied heeft buiten waar je je wat kunt terugtrekken. Al zie ik daar wel een uitdaging bij regenachtig weer: dan is deze er eigenlijk niet niet. Duinrell is bekend met de Autipas, maar niet elke attractie heeft de voorziening dat je via een prikkelarme ingang te betreden is. Bijvoorbeeld de populaire rodelbaan van Duinrell heeft best wel een wachttijd, waarin wachtende mensen (zowel ouders als kinderen) behoorlijk ongeduldig zich gedagen, klimmen op de afscheiding en stoten met regelmaat je aan. Daar schiet mijn prikkels enorm van omhoog, nog naast het feit dat hier ontzettend veel geluiden zijn. En de wachttijd hier is ook nog eens beperkt vanwege de beperkte capaciteit van deze attractie. Terwijl, als je kijkt naar de rit zelf, is deze aardig prikkelarm, behalve het geluid van de wieltjes over de baan, is het dus goed te doen. In de rest van het park was eigenlijk niet echt thema-muziek te horen, wat op zich positief is.

Vanuit het reuzenrad kijk je naar de arcade, een spellenhal. De voorgevel heeft een oud-Nederlandse bouwstijl. De Arcade is zeer prikkelrijk.

Wel bij bepaalde attracties staat het geluid hard aan. Het eerste wat ik vandaag ging bekijken was bij Rick’s Funhouse (voor de allerkleinsten). was al heel erg luidt geluid van de muziek. Een andere uitdaging zit hem vooral in de stations van de attracties. Ondanks dat je bijvoorbeeld de achtbaan dan via de uitgang kan betreden, sta je wel in een luid stationsgebouw waar de akoestiek pittig is. Ook de geluiden in Wonderland staan luidt. Helaas is dat niet helemaal te vermijden als je naar de daarachter liggende attracties wilt. De horeca binnen is echt wel een uitdaging. Op het park zelf heb je La Place zitten die hier een locatie heeft, maar die is eigenlijk niet fijn voor mensen met autisme. De andere horecalocaties zijn een afhaalpunt en heb je binnen geen prettige, prikkelarme ruimten. Je hebt nog wel Duinrell plaza, maar ik heb meer de indruk dat deze bedoeld is voor de gasten die ook blijven overnachten.

Prikkels attracties

Je kunt de volgende prikkels ervaren bij de volgende attracties. Ik heb daarbij niet de speel- en klimattracties meegenomen in dit overzicht.

Naam attractie:Prikkels:
Mini CarsOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Mini CarrouselOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.
VerkeerstuinBij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
Aqua ShuttleOmroep elke X-minuten: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Ricks GalleryOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
Eeuwig brandende kaarsGeen
Schip AhoiAandrijving: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
KatapultsGesloten tijden mijn bezoek
Tobbe DanserOp deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt.
Aqua SwingOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Bij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt.
Mini TreinOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent.
CarrouselOp deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie.
Kikker AchtbaanRit: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Station: Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Wild WingsBij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt.
Botsauto’sOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
Dragon FlyStation: Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
Optakeling: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rit fotomoment: Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
SplashStation: Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Optakeling: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
FalconStation: Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Optakeling: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rit fotomoment: Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
Mad MillBij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Bij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt.
WaterspinAandrijving: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rit: Bij deze attractie heb je de kans dat je duizelig wordt.
ArcadeOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent.
De Oude LijnbaanOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte.
RodelbaanStation: Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
Rit: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Loco MotionOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.
KikkerradAandrijving: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
SchaduwhuisBij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Play KwekshowOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent.
Kwakus KwebbelshowOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent.
Midgetgolf (bijbetalen)Geen
Play FountainOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. en water kan als prikkel gelden
MonorailStation: Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Rit: Geen (wel zelf fietsen)
Ricks HuisOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie maakt gebruik van veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je overprikkeld raken als je hier gevoelig voor bent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.